m: +385 (0)98 397 683 / e: info@drglusac.com

KOREKCIJA NOSA - Rinoplastika

NOSE SURGERY - Dr Glusac

PITANJA PACIJENATA I ODGOVORI DR.GLUŠCA
OD KOLIKO GODINA SE VEĆ NOS MOŽE OPERIRATI?
Ulaskom u pubertet završava se rast kostiju i hrskavica nosa. Tako se kod djevojčica može raditi već od 14-te godine,a kod muškaraca od 15-te godine života.

DA LI JE JAKO BITNA KONZULTACIJA?
Ona je važnija od operacije , jer kirurg mora Razumijetiti i shvatiti pacijenta, te osjetiti što on ŽELI, a ne smije nametnuti svoj stav, svoje tehnike jer će mu biti svaki nos izgledati isto.Slobodno donesite fotografije svoje familije ili poznate osobe to će mi pomoći da dođemo zajedno do istog CILJA.

DA LI JE TO NAJTEŽA ESTETSKA OPERACIJA?
To je Najzahtjevnja operacija, a ne najteža.U rukama vrhunskog Rino-kirurga(ORL) koji radi zatvorene tehnike(Closed Rinoplasty) ta operacija ta operacija je rutinska jer nema boli, nema većih otoka,niti podljeva, niti vidljivih rezova izvana,a ćuva vam tkiva i potporni stabilitet nosa.

DA LI BOLI POSLIJE OPERACIJE? Kod nas nema nikakvih bolova, samo imate pritisak u nosu, zbog tamponada .Mi već sutradan skidamo tampon ako je u pitanju funkcijsko estetska operacija, a ako je samo estetska tada tampon i ne stavljamo

DA LI MI OSTAJE OŽILJAK IZVANA?
Mi radimo Uvijek i Samo ZATVORENU tehniku( samo 5% kirurga u svijetu), tako da je rez iznutra i nema nikakvog ožiljka.Ožiljak mijenja karakter , psihićku i fizićku osobnost osobe ,uništava cirkulaciju i prirodne strukture nosa

DA LI JE BOLJE RADITI ZATVORENU ILI OTVORENU TEHNIKU?
Mi radimo SAMO zatvorenu tehniku (samo 5% kirurga u svijetu)To je kirurgija Budućnosti, Finesa i Filinga , koja ćuva sve strukture nosa, nudi brrži oporavak, manje otoka, podljeva, ne uništava cirkulaciju , skraćuje vrijeme operacije za 2 sata,nema bolova i nema ožiljka izvana Poćetnici, nedovoljno iskusni kirurzi, te kirurzi koji nisu kirurzi nosa, a takvih je nažalost 95% nude Otvorenu tehniku ,a navode razlog da bolje vide anatomiju , da su preciznije itd.Otvorena tehnika nema nijedne prednosti u odnosu na zatvorenu ,a da ne govorimo da stvara ožiljak , produžava operaciju za 2 sata itd.Jedino bi se složio da je Otvorena tehnika bollja za Specijalizante-poćetnike jer tako mogu bolje naućiti anatomiju. Takvi kirurzi umjesto da to nauće ,ćak ne nude niti alternativu svojim pacijentima tj. ne kažu im da postoje kirurzi koji su eksperti i rade samo Zatvorene tehnike

DA LI JE TEŽE OPERIRATI MUŠKI NOS?
Što se tiće tehnike Ne, muški nosevi su zahtijevnji što se tiće debljine kože,veće su anatomske strukture,veći broj trauma su imali tokom života (sport), teže dišu na nos-devijacija septuma- Muški nos bi trebao poslije operacije zadržati svoj karakter,a ne izgledati kao ženski nos.Trebalo bi svakako popraviti disanje,jer što će vam lijep nos ako ne dišete dobro.

ŠTO MISLITE O RINOPLASTICI KOD MLADIH - TINEJDĐERSKA RINOPLASTIKA?
Nos se može operirati već poslije 15 godine života tj. nakon puberteta. Roditeljima su njihova djeca najljepša pa i ne shvaćaju da njihova djeca o tome već davno razmišljaju ili da pate, gube samopouzdanje.Moja je filozofija da pacijenti koji razmišljaju o operaciji nosa su već i 50% operirani, jer će oni to napraviti prije ili kasnije. Njihovi nosevi su 90% nasljedni od samih roditelja.Bilo bi dobro da roditelji pomognu ako mogu svojoj djeci ne samo u financijskom smislu ,već u vraćanju samopouzdanja, pozitivne energije i motiva u daljnjem životu,jer često ta djeca i ne dišu dobro. Ne vidim razloga zašto se uz popravljane funkcije-Septoplastica- ne bi i estetski nos napravio da izgleda sasvim prirodan, kao da nije operiran

DA LI SE NOS MORA OPERIRATI U OPĆOJ ANESTEZIJI?
Mi možemo operirati i u lokalnoj anesteziji( kao da popravljate zube kod zubara) .Za to treba biti vrhrunski obućen kirurg, te i pacijent koji nema nikakav strah.Potpuno je isto kao da punite lice filerima pa vam se prethodno daju injekcije u lice , da vas ne bi bolilo.Danas se rade i neke operacije mozga i u lokalnoj anesteziji. Postoji i anestezija pod imenom Analgo -Sedacija -to je potrebno prisustvo anesteziologa koji vam daje lijekove protiv straha i bolova u venu tj . kao da ste popili Apaurin i Voltaren prije zahvata.Imate osjećaj kao da ste zaspali ispred televizora. Postoji i opća anestezija gdje spavate u potpunosti .Na konzultaaciji je najbolje sve dogovorriti. Bez obzira na tip anestezije morate imati sve iste pred operativne nalaze.

KOLIKO TRAJE OPORAVAK?
Oporavak je INDIVIDUALAN, kao i operacija nosa.Operirao sam isti dan dvije sestre blizanke i njihovog brata, svi su razlićito bili otećeni.Muškarci najmanje otići. Crvenokose najviše, plavuše srednje, crnke najmanje .Oporavak je nekoliko dana, Mi zahtijevamo da pacijent već sutradan opere kosu,a ljeti poslije funkcijsko-estetskih operacija već četvrti dan slali smo pacijente u more da se kupaju i to rano ujutro kada je čisto.Otoci se super povlaće a pacijenti su oduševljeni jer mogu nastaviti svoj godišnji odmor

KOLIKO DRŽITE TAMPONE I TKO PREVIJA PACIJENTA?
Kod estetske operacije nema tampona,kod funkcijske držimo samo 1 noć,kalup od 4-6 dana.Ja osobno steriliziram, operiram i previjam. Moja najveća privilegija je Povjerenje pacijenata koje meni daju ,da im poboljšam fizićko i emocionalno stanje

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU DOBROG I LOŠEG KIRURGA?
Vrhunski kirurzi (5%) rade uvijeki samo Zatvorene tehnike,kao i mi.Trebalo bi naći struku tj. Kirurga nosa(ORL) koji je posvećen tome, a ne kirurga koji 90% operira dojke, a ponekad i nos Kirurgija nosa je suptilna , fina ,kirurgija finesa,koja zahtijeva ne samo vještinu ,obrazovanje iskustvo kirurga, već umjetnićki dar i talent(to ne možete naućiti) kako bi preoblikovali tkivo i dali mu prirodni izgled. Potrebna je tehnićka preciznost ,a ne bi ni vjerovali da se radi od djelićima milimetra.Vrhunski kirurg će izmodelirati vaš nos, preoblikovat vaše hrskavice,a oćuvaati vam prirodni karakter nosa,a vaš će nos izgledati poslije kao da nije operiran tj sasvim prirodan kao da ste se sa njim i rodili.

DA LI MOGU NOSITI NAOĆALE POSLIJE OPERACIJE?
Poslije operacije većina kirurga zabranjuje pacijentima nositi naoćale.Mi na to gledamo sasvim drrugačije, jer danas se naoćale rade od laganih materijala,nisu teške te one ne mogu napravititi bilo što loše na nosu(a zašto onda nosimo kalup?). Ćak nam i pomažu , štite pacijenta od sunca, otoka , a donji dio glumi mali kalup. Kod mojih tehnika to opće ne smeta ja preporućavam.da se stave na kalup poslije operacije,a poslije direktno na nos. Tako da su pacijenti zbunjeni. Pa nisu valjda pacijenti krivi ako kirurzi naprave asimetriju na dorzumu nosa ,ili im ostane po koja grbica.Izgleda da su tada krive - Samo naoćale-.Bilo bi pošteno da kirurzi prihvate svoju grešku.Kako će oni ponovo reoperirati? Ako su radili ili ako operiraju samo otvorenu tehniku. Hoće li ponovo sve ispoćetka morati rezati kako bi riješili svoj problem. To se inaće može riješiti sa zatvorenom tehnikom i to za 10 minuta.

KADA DOLAZIM IZ INOZEMSTVA ŠTO MI JE ČINITI?
Operiramo i vikendima tako da se maksimalno prilagođavamo pacijentima iz cijelog svijeta.Poslije operacije tj .nakon sat vremena možete ići u svoj apartman.Sutrada je previjanje, mi osobno dolazimo po vas, nakon previjanja možete ići bilo gdje (ako imate rodbinu u Hrvatskoj , Bosni ) ili otići na izlet Krk, Dubrovnik itd.Kontrola je nakon 6-7 dana.Ako ostajete u makarskoj ,svaki dan će mo vas previti i oćistiti nos. Radeći samo zatvorenu tehniku(brži oporavak) većina pacijenata se vraćala i avionom nakon 4 dana od operacije bez ikakvog problema.

ZAŠTO IZABRATI DR GLUŠCA?
- Više od 25 godina iskustva sa Zatvorenom tehnikom(Closed Scarless), tisuće operiranih noseva , bez revizija
- Specijalista sam uho grlo nos(kirurg nosa)tako da u istom aktu mogu riješiti (devijaciju septuma, sinuse, polipe)
- Moj profesionalni život, moja strast ,moj fokus od svih estetskih operacija su operacije nosa
- Mi modeliramo
- dizajniramo nos (ne operiramo) razvili smo bezbolnu kirurgiju , kirurgiju finesa i bez ožiljaka,a rezultati su prirodni kao da niste operirani -Ekspert u Rinoplastici (stvorili svoju tehniku "unnose job") možete pogledati ( you tube -nose surgery, dr glusac)gledanost preko 100 000
- Nazvan "Kralj Noseva" zbog vještine, inovacija,umjetnićkog dara,talenta,filinga prema mekim tkivima, te modeliranja i stvaranja prirodnog izgleda nosa
- Uzima prirodne graftove(iz nosne pregrade) te poboljšava disanje i estetski izgled nosa
- Kao umjetnićki kirurg,moram Dizajnirati nos te istaknuti druge lijepe crte vašega lica ,te zadržati prirodnost -Internacionalno iskustvo (pacijenti iz cijelog svijeta) ,stalna edukacija(New york, Los Angeles, Bevery Hills)

ESTETSKA OPERACIJA NOSA I FUNKCIJSKA OPERACIJA NOSA (rinoplastija)

Naša prednost pred ostalim kirurzima je slijedeća:

 • Moja konzultacija s pacijentom traje 60-90 minuta, tijekom koje radimo i endoskopski pregled (fiberendoskopija) unutrašnjosti nosa, tako da moji pacijenti poslije estetskog i funkcijskog zahvata još bolje dišu kroz nos. Za mene, prvi postulat estetskih operacija bila bi i funkcija, a ne samo estetika.
 • Tampon u nosu držimo samo nekoliko sati (dok drugi 3-4 dana); plastični kalup držimo na nosu samo 3 dana (dok drugi 8 dana).
 • Operiramo BEZBOLNO, bez otoka i podljeva te idete kući nakon 30 minuta.
 • Grbu vadimo u cijelosti i pokažemo je pacijentu, dok drugi kirurzi turpijaju grbu i onda se poslije (30 dana) na nosu pojavi više malih grba.
 • Sve operacije radimo ZATVORENOM tehnikom (iznutra), tako da se šavovi ne vide (sami se resorbiraju) i nema ožiljaka izvana.
 • Nos operiramo samo JEDNOM, nema ponavljanja (reoperacija). UPAMTITE - nos se mora pravilno operirati već kod prve operacije.
 • Naziv „KRALJ NOSEVA“ dobio sam zbog posebnog MODELIRANJA noseva. Za to je potreban poseban osjećaj za hrskavice i meka tkiva, te cijelo vrijeme morate imati na umu da se radi o funkcionalnom i imunološkom organu sa više od 10 funkcija.


5 savjeta onima koji razmišljaju o operaciji nosa!

 1. Kao prvo, čuvajte se onih koji kažu da je to jednostavna operacija ("To je samo mala grba i to ćemo lako riješiti!"). Grba se mora u potpunosti odstraniti i pokazati pacijentu, ona se ne smije turpijati jer ćete poslije toga umjesto jedne velike grbe imati puno malih.
 2. Operaciju treba obavezno izvesti IZNUTRA unutrašnjim rezom, tj. ZATVORENOM tehnikom, jer kod otvorene tehnike otok nosa može potrajati od jedne do tri godine.
 3. Pitajte kirurga gdje se usavršavao, jer dugogodišnje iskustvo u jednoj bolnici ne znači ništa ako se radi o starim tehnikama.
 4. Tražite od kirurga da vam prilikom estetske operacije riješi i eventualni problem s disanjem, jer 90 posto estetskih operacija traži rješavanje devijacije nosne pregrade.
 5. Posjetite barem trojicu kirurga prije nego što pristanete na operaciju nosa. Pitajte kirurga sve što vas zanima jer ne postoje „glupa“ pitanja i ne oslanjajte se na računalsku animaciju jer vas računalo ne operira!

Nosni estetski kirurg trebao bi modelirati nos s minimalnom kirurškom traumom, dakle, unutrašnjim pristupom dobiti prirodan izgled nosa, koji se neće posebno isticati na licu narušavajući njegovu harmoniju, a lice će izgledati svježije i mlađe.

Moramo naglasiti da nema korekcije nosa tj.estetske operacije nosa bez FUNKCIJSKE OPERACIJE. To znači da prvi postulat estetske operacije nosa nije estetika nego funkcija. Nos je piramida u kojoj nosna pregrada mora biti ispravljena tj. korigirana kako bi pacijent mogao disati. Preko 15% stanovništva ne diše ispravno na nos, nego se pomaže ustima (noću hrče, zamara se,ima suha usta).Tek kada se riješi problem sinusa odnosno ispravnog disanja, može se pristupiti estetskoj operaciji nosa.

Naša klinika je jedna od rijetkih u svijetu koja može obaviti istovremeno jednim zahvatom i estetsku i funkcijsku operaciju nosa. Prilikom odabira estetskog kirurga, svakako provjerite ima li kirurg certifikat za zahvate na nosu tj. je li specijalist za uho grlo nos (rino-kirurg), te provjerite na kojoj se klinici u svijetu educirao.

Od izuzetne je važnosti da se jednim zahvatom obave obje operacije (i estetska i funkcijska) jer kasnije biste mogli imati gorih problema s disanjem nego prije operacije. Ono što našim pacijentima daje posebnu sigurnost jest činjenica da dr. Glušac ima dvostruki certifikat tj. član je Evropske akademije za plastičnu kirurgiju lica i specijalist (ORL) rino-kirurg.

Estetske i funkcionalne operacije nosa izvode se pod lokalnom anestezijom, nakon navršene 16 godina starosti. Nakon operacije pacijentu je omogućena funkcija disanja na nos pomoću posebnih cjevčica, što do danas nije bilo moguće čak ni u velikim kirurškim kliničkim centrima. Poslije estetskih operacija nosa pacijenti nose poseban plastični kalup samo 4 dana. Operacijski zahvat je bez otoka i/ili podljeva, jer se koristi minimalni invazivni kirurški pristup modeliranja nosa.

U operacije nosa ubrajamo:

a) frakturu/devijaciju nosne pregrade, pa se poslije zahvata omogućuje disanje na nos
b) estetske operacije: orlovski grbav / nepravilan nos, iskrivljen / slomljen nos, širok i/ili udubljen nos, kao i nepravilnosti nosnog vrška
c) zatvaranje perforacija nosnog septuma posebnom metodom, što predstavlja najzahtjevnije operacije u kirurgiji nosa uopće

 

Pin It